Co nowego?

Fundacja „OIC Poland” poszukuje pracownika na stanowisko: MENTOR

Opublikowano: 12.12.2019 / kategoria: Aktualności

Fundacja „OIC Poland” poszukuje pracownika na stanowisko: MENTOR

w projekcie „Mój dom – kompleksowy program wsparcia wychodzenia z bezdomności w oparciu o wzorzec włoski”. Projekt realizowany jest w ramach Działania: 4.3 Współpraca ponadnarodowa, Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.

Zakres zadań i odpowiedzialności na stanowisku mentora:

• realizacja usługi indywidualnego  mentoringu na rzecz osoby bezdomnej w ramach Gminnego Modelu wychodzenia z Bezdomności tym w szczególności :
    • współpraca z pracownikiem socjalnym w ramach zawartego  z osobą bezdomną  kontraktu socjalnego lub indywidualnego programu wychodzenia z bezdomności;
    • nawiązanie relacji z osobą bezdomną;
    • opracowanie i realizacja Indywidualnej Ścieżki Wychodzenia z Bezdomność z wykorzystaniem zintegrowanych usług;
    • monitorowanie podejmowanych działań i ocena ich efektywności;
    • udział w  spotkaniach  monitorujących proces wychodzenia z bezdomności osoby bezdomnej   realizowanych w współpracy  pracownikiem socjalnym;
  • Współpraca z  instytucjami i organizacjami realizującymi działania w Gminnym Modelu Wychodzenia z Bezdomności.
  • Udział w spotkaniach Międzynarodowego Gremium Ekspertów w tym przygotowywanie bieżących raportów z przebiegu mentoringu.
  • Prowadzenie niezbędnej  dokumentacji związanej z usługą mentoringu.

Oczekiwane kwalifikacje i wymagania:

• wykształcenie średnie/ preferowane wyższe i min. 3 letnie doświadczenie w  pracy  z osobami wykluczonymi lub zagrożonymi wykluczeniem społecznym
  • lub wykształcenie wyższe z zakresu pedagogiki, psychologii, nauk o rodzinie, socjologii,  oraz 3-letni staż pracy
  • zdolności  komunikacyjne,
  • umiejętności z zakresu budowania i rozwijania relacji opartych na obowiązkach i wzajemnym szacunku;
  • aktywne słuchanie,
  • umiejętności praktycznego rozwiązania  problemów,
  • odpowiedzialność i umiejętność pracy indywidualnej i grupowej pod presją czasu;
  • wrażliwość w stosunku do osób o różnym poziomie wykształcenia, religii, orientacji seksualnej.

Wymagania te dotyczą kompetencji interpersonalnych oraz wykazywanej silnej gotowości do pracy
w zadaniowym systemie czasu pracy oraz w różnych warunkach.

Oferujemy:

• zatrudnienie na podstawie umowy o pracę (1/2 etatu) na czas określony – 4 osoby.
  • szkolenie dla mentorów
  • możliwość rozwoju w dynamicznie rozwijającej się instytucji.

Zainteresowanych prosimy o przesyłanie CV wraz z klauzulą dotyczącą zgody na przetwarzanie danych osobowych w wersji elektronicznej na adres e-mail:  sekretariat@oic.lublin.pl   do dnia 24.12.2019 r.

Prosimy o dopisanie klauzuli : Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Fundację OIC Poland z siedziba w Lublinie, dla potrzeb niezbędnych do realizacji procesu rekrutacji (zgodnie z ustawą z dnia 10 maja 2018 roku o ochronie danych osobowych (Dz. Ustaw z 2018, poz. 1000) oraz zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO))