Co nowego?

Aktualności

„New knowledge – new life quality”

Opublikowano: 21.05.2012 / kategoria: Aktualności

„New knowledge – new life quality”

W ramach realizowanego projektu „New knowledge – new life quality” w ramach Programu „Uczenie się przez całe życie”- Grundtvig (projekty partnerskie) Polska Fundacja Ośrodków Wspomagania Rozwoju Gospodarczego „OIC Poland” oraz Wyższa Szkoła Ekonomii i Innowacji w Lublinie w dniach 17 – 18 maja 2012r. gościły 47 przedstawicieli organizacji partnerskich z Litwy, Łotwy, Wielkiej Brytanii, Włoch oraz Turcji.

W ramach realizowanego projektu „New knowledge – new life quality” w ramach Programu „Uczenie się przez całe życie”- Grundtvig (projekty partnerskie) Polska Fundacja Ośrodków Wspomagania Rozwoju Gospodarczego „OIC Poland” oraz Wyższa Szkoła Ekonomii i Innowacji w Lublinie w dniach 17 – 18 maja 2012r. gościły 47 przedstawicieli organizacji partnerskich z Litwy, Łotwy, Wielkiej Brytanii, Włoch oraz Turcji. Celem pobytu w Polsce było przekazanie uczestnikom informacji dotyczących zasad zakładania i funkcjonowania małych firm, jak również podkreślenie znaczenia promocji przedsiębiorstwa, dzięki której nawet małe rodzinne firmy mogą odnosić sukcesy na arenie międzynarodowej. Podczas pobytu w Polsce uczestnicy projektu poznali obszar działalności Fundacji „OIC Poland” w Lublinie. W trakcie spotkania z Panem Krzysztofem Hetmanem – Marszałkiem Województwa Lubelskiego oraz Panią Teresą Bogacką Prezesem Fundacji „OIC Poland” Kanclerzem WSEI uczestnicy projektu zapoznali się z kierunkami rozwoju Województwa Lubelskiego oraz Wyższej Szkoły Ekonomii i Innowacji w Lublinie. W Wojciechowie, uznawanym za stolicę kowalstwa polskiego grupa zapoznała się z historią powstania oraz funkcjonowaniem rodzinnej Kuźni Romana Czernieca. Mistrz kowalstwa opowiedział o ginącym zawodzie kowala oraz zaprezentował sposób, w jaki wykonuje się wyroby z żelaza. Drugiego dnia pobytu przedstawiciele organizacji partnerskich odwiedzili Firmę Sarzyńskich w Kazimierzu Dolnym nad Wisłą. Podczas wizyty goście mieli możliwość poznania tradycji rodzinnych w dziedzinie piekarstwa i historii o powstaniu i funkcjonowaniu rodzinnej firmy od wielu lat odnoszącej sukcesy, wyróżnianej i rozpoznawanej poza granicami kraju. Na zakończenie pobytu każdy z uczestników miał możliwość przygotowania do wypieku własnego Koguta Kazimierskiego